Καλώς ήρθατε στο blog του συλλόγου μας…!

Επισκεψιμότητα

Άκου το: "Θέλω γιάφανος να γίνω "

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τα φωνήεντα είναι εφτά 7...


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες η σχολική χρονιά ξεκίνησε με πρωτόγνωρο τρόπο: χωρίς βιβλία μετά το 1946, χωρίς χρήματα για τα σχολεία και με ανέτοιμους μηχανισμούς είσπαρξης και διαχείρισης των όποιων διαθέσιμων κονδυλίων. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας.

Όμως ως εδώ. Όσο είναι στο χέρι μας ας διατηρούμε την ψυχραιμία μας, προσφέροντας στα παιδιά μας κατάλληλο κλίμα για μάθηση. Με αγάπη για το σχολειό μας, με εμπιστοσύνη στο διευθυντή και στους δασκάλους μας, με αλληλεγγύη μεταξύ μας μπορούμε να δίνουμε ένα καλό παράδειγμα σωστής αντιμετώπισης των δυσχερειών.

Ας έχουμε, επίσης, ανοιχτά τα μάτια μας και στις πνευματικές απειλές και ανακολουθίες, γιατί "ο λύκος στην αντάρα χαίρεται". Σε περιβάλλον οικονομικής ανασφάλειας είναι ευκολότερο να γίνονται πνευματικές στρεβλώσεις. Ποιος να ασχοληθεί;

Στο νέο π.χ. βιβλίο γραμματικής της Ε΄και ΣΤ΄ δημοτικού τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα φωνήεντα είναι πέντε (5): α,ι,ο,ε,ου και τα συμφωνα δεκαοχτώ (18): β,γ,δ,μπ,ντ,γκ,φ,χ,θ,κ,π,τ,λ,ρ,μ,ν,σ. Τα ζ και ξ ;
Μάλιστα, έτσι ξαφνικά άλλαξε το αλφάβητό μας και τα εφτά φωνήεντα της - γι' αυτό το λόγο- πλουσιότερης γλώσσας του κόσμου έγιναν 5, μεταξύ μάλιστα των οποίων προστέθηκε ως φωνήεν και ο δίφθογγος ου, προφανώς από μίμηση της αγγλικής, την οποία το Υπουργείο μας φαίνεται ότι έχει ως πρότυπο. Βλέπετε, από τα θεμέλια γκρεμίζεται καλύτερα ένα οικοδόμημα.

Εμείς όμως είμαστε εδώ κα Υπουργέ μας, Anna Diamadopoulos, και μαζί μ' όλα τα άλλα θα σας το θυμίσουμε κι αυτό: στο ελληνικό αλφάβητο τα φωνήεντα είναι εφτά (7).

                                                                                       
Κιηγμάς Δημήτριος, φιλόλογος
                                                                       
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Κυρίλλειου
Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Α’ Γυμνασίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας...