Καλώς ήρθατε στο blog του συλλόγου μας…!

Επισκεψιμότητα

Άκου το: "Θέλω γιάφανος να γίνω "

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Μια σπουδαία έκθεση ζωγραφικής στο Διδυμότειχο…



Εγκαινιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Διδυμοτείχου η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Οι Ζωγράφοι Των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913».












Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, ο δήμαρχος της πόλης και ο στρατηγός της 16ης, ενώ παρευρέθησαν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι, στρατιωτικοί, καθηγητές, γονείς και παιδιά. 



Την ξενάγηση πραγματοποίησε η ζωγράφος και καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Γενικού Λυκείου Ορεστιάδας Μαρίνα Προβατίδου, της οποίας η συμβολή για την πραγματοποίηση της έκθεσης ήταν πολύ μεγάλη ενώ έργο της εκτίθεται στην έκθεση.

Η έκθεση περιλαμβάνει συλλογές έργων Στρατιωτικών Μουσείων, ιδιωτικές συλλογές κι έργα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. 






Συνολικά, εκτίθενται 102 έργα ζωγραφικής, τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και σπουδαιότητας και προέρχονται από: τη συλλογή του Γ’ Σώματος Στρατού, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Στρατιωτικό Μουσείο Α’ Βαλκανικού Πολέμου «Χάνι Εμίν Αγά» (Ιωαννίνων), το Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά (Σερρών), τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης – Ιωαννίνων, τη συλλογή πινάκων Β. Νικόλτσιου και το διαγωνισμό μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών. 

Πραγματοποιείτε στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη των Βαλκανικών Αγώνων.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 18 Ιανουαρίου 2013, καθημερινά απ' τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι κι απ' τις 5.30 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ.










































Οι ζωγράφοι και χαράκτες

Περικλής Λύτρας

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1888. Γιος του Νικηφόρου Λύτρα, σπούδασε αρχικά στο Σχολείο των Καλών Τεχνών (192-1909) και πολύ αργότερα στο Παρίσι(1928-1930). Η ζωγραφική του βασίζεται στην καθαρότητα των μεσαίων τόνων και των απλών σχημάτων. Η τέχνη του έχει την ευγένεια και δείχνει την ευσυνείδητη μελέτη, καλαισθησία και μέτρο. Από τα λίγα έργα που άφησε, φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα επηρεασμένος από το έργο του αδελφού του Νικόλαου Λύτρα. Πέθανε το 1940 στην Αθήνα.


Κενάν Μεσσαρέ

Ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1889 στα Γιάννενα. Ήταν γιος του Χασάν Ταχσίν Πασά. Από τα παιδικά του χρόνια ήταν σχεδόν συνέχεια μαζί με τον πατέρα του και τον συνόδευσε σε όλες του τις μετακινήσεις. Άρχισε να ζωγραφίζει από μικρός και η πρώτη σύγκρουση με τις κρατούσες αντιλήψεις εκδηλώθηκε όταν κάποιος «ακραιφνής» χότζας εξέφρασε αντίθεση για την κλίση του μικρού Κενάν προς τη ζωγραφική. Στην οικογένειά του μιλούσαν και έγραφαν άπταιστα ελληνικά. Σπούδασε στη γνωστή σχολή «Γαλατά – Σεράι» της Κωνσταντινούπολης. Εκεί έμαθε εκτός της τουρκικής, αραβικά, περσικά και γαλλικά. Σημαντικό μέρος του έργου του αποτελούν τα πολεμικά θέματα και κυρίως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913. Αγαπημένο του θέμα ήταν ο Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος, τον οποίο και γνώρισε καλύτερα μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Από τα έργα του πολέμου της Αλβανίας και της Κατοχής βρέθηκαν πολύ λίγα. Βρέθηκε, όμως, αρκετό υλικό προετοιμασίας με σκίτσα με μολύβι. Πολυάριθμοι πίνακές του βρίσκονται διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η σημαντικότερη συλλογή φυλάσσεται στο Στρατιωτικό Μουσείο Α΄ Βαλκανικού Πολέμου 1912-13 (Χάνι Εμίν Αγά) έξω από τα Γιάννενα. Πέθανε το 1965.

Λυκούργος Κογεβίνας

Ζωγράφος, χαράκτης. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1887. Στη ζωγραφική μυήθηκε από τον Γεώργιο Σαμαρτζή και παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Σπούδασε ακόμη στις Ακαδημίες Γκραντ Σομιέρ και Ζιλιάν στο Παρίσι, όπου ειδικεύθηκε στη χαλκογραφία και στην εικονογράφηση βιβλίων. Το 1908 διέκοψε τις σπουδές του και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει στο στρατό. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους, γεγονός που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μιας σειράς έργων. Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι η αίσθηση του μέτρου, η αρμονία και η αποφυγή της υπερβολής, στοιχεία που συνυπάρχουν σε απόλυτη ισορροπία με τη ρομαντική φύση του καλλιτέχνη. Πέθανε το 1940 στην Αθήνα.

Θάλεια Φλωρά – Καραβία

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1871. Αποφοίτησε (1888) από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης. Για μια τριετία εργάστηκε στο Μόναχο κοντά στους ζωγράφους Ν. Γύζη και Γ. Ιακωβίδη, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα σχεδίου και χρώματος. Σε συνάρτηση πάντα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα ανέπτυξε πλούσια εθνική δράση στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων της Μικρασιατικής Εκστρατείας καθώς και του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Η καλλιτεχνική της φυσιογνωμία χαρακτηρίζεται από την απλότητα και το δυναμισμό των εκφραστικών της τρόπων, τους οποίους πραγματώνει με αυθορμητισμό, σαφήνεια και απλότητα. Είτε αποτυπώνει την ανθρώπινη μορφή είτε το φυσικό τοπίο ή πολεμικά στιγμιότυπα, φαίνεται να κινείται γύρω από σημαντικούς άξονες, που δε συνδέονται μόνο με τις καλλιτεχνικές της επιρροές και τον πλούτο των θεματογραφικών της επιλογών, αλλά και με τις ευρύτερες ιδεολογικές της τοποθετήσεις.  Τα έργα της υπολογίζονται σε 2500 εκ των οποίων 500 προσωπογραφίες.


Γεώργιος Ροϊλός

Ζωγράφος, χαράκτης. Γεννήθηκε στη Στέμνιτσα Γορτυνίας το 1867. Από μικρός μαθήτευσε κοντά σε επαγγελματία χαράκτη στην Αθήνα. Σπούδασε στο Σχολείο των Τεχνών (1880-1887) ζωγραφική με δάσκαλο το Νικηφόρο Λύτρα, και χαρακτική με τον Α. Ροβέρτο. Στο Μόναχο συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία, στο εργαστήριο του Ν. Γύζη. Κατόπιν πήγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε στην Academie Julian τα μαθήματα των J.P. Laurens και B. Constant ως το 1984, οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα. Επιστρατεύεται στον πόλεμο του 1897 καθώς και στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

Γεώργιος Στρατηγός

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1870. Σπούδασε στην Ακαδημία του Μονάχου. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους από τους οποίους προέρχεται ένα μεγάλο μέρος του έργου του. Με τις επιδράσεις του από τη Σχολή του Μονάχου διακρίνεται για τον αυστηρό, ακαδημαϊκό χαρακτήρα της ζωγραφικής του, τα σκούρα χρώματα και τον ιδεαλισμό των μορφών. Ασχολήθηκε κυρίως με την τοπογραφία και τις πολεμικές σκηνές.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας...